Ivan Konstantinovic Aivazovsky (1817 - 1900) Akademik

Aivazovsky

Ermeni Asıllı Rus Akademik Klasik ve Romantik Ressam.

Ivan Konstantinovich Aivazovsky küçük yaşlardan itibaren resme ilgi göstermiş olup 1887 tarihli bir resminde kendisini küçük bir çocuk olarak Feodosia’ya hakim bir yükseklikten şehri resmederken tasvir etmiştir. Resmin üzerinde “1825’te Aivaz” yazmaktadır. Hayatının çok erken bir döneminde, henüz 8 yaşında resme duyduğu ilgiyi ortaya koyan bu resim, aynı zamanda Feodosia’nın onun üzerinde bıraktığı etkinin de güzel bir ifadesidir. Feodosia, tarihi ve coğrafi özellikleriyle Aivazovsky’nin sanatçı kişiliğinin gelişmesine önemli ölçüde etki etmiştir.

Şehir, Karadeniz’in kuzeyinde yer alan Kırım’ın doğusunda konumlanmaktadır. Civarındaki kırsalın hemen dışında yükselen birkaç küçük tepe dışında büyük ölçüde düzlük olan Feodosia, bu özelliğiyle geniş ufuklu görünümlere olanak sağlamaktadır. Ayrıca 19. yüzyılın Rus İmparatorluğu topraklarında Akdeniz iklimine yakın olan bölgede bulunmaktadır. Şehrin tarihi, mö 6. yüzyıla uzanmaktadır. Buraya ilk olarak Helen kolonileşme döneminde Miletos’tan gelen Grekler yerleşmiştir. Daha sonra ms 3. yüzyılda Got istilasına uğramış ve ardından Hun hakimiyetine girmiştir. 13. yüzyıl başlarında Latin Haçlılar’ı dönemi yaşanmış, bundan sonra şehre Cenovalı tüccarlar hakim olmuş ve Kaffa adını vermişlerdir.
1475’te şehrin Osmanlı hakimiyetine girmesiyle bu isim Kefe ya da Küçük İstanbul olarak değiştirilmiştir. Osmanlı’nın Gerileme Dönemi’nde, 1771’de Rusların eline geçmiş ve bundan sonra tekrar Feodosia olarak anılmaya başlanmıştır. Şehrin tarihi dokusu ve deniz ticaretiyle şehre uğrayan insanlar, şehre kozmopolit bir kimlik kazandırmıştır.

BİYOGRAFİSİNİN DEVAMI;



Aivazovsky, Deniz, Fırtına ve Gemi Konulu tabloları

DENİZ, FIRTINA VE GEMİ KONULU TABLOLARI;


Aivazovsky, Istanbul konulu ve Genel Manzara tabloları







Aivazovsky, Dokuzuncu Dalga tablosu


Eserin Adı: Dokuzuncu Dalga
Yapım tarihi: 1850
Orijinal Ebadı: 221 x 332 cm
Tekniği: Tuval Üzeri Yağlıboya
Bulunduğu Yer: State Russian Museum St. Petersburg - Rusya


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Natürmort Ne Demektir ?

Fütürizm Ne Demektir? Fütürist Resim Örnekleri.

Gertrude Abercrombie (1908 - 1977) Sürrealizm