Louvre Müzesi tarihi ve bölümler

Louvre Müzesi tarihi


Müze binası yüzyıllar içerisinde çok çeşitli şekillerde değerlendirilmiştir. 13. yüzyıl başlarında Philippe Auguste’un hükümdar olduğu yıllarda ”saray” olarak inşaa ettirilmiştir. Adını İngilizcede kuvvet, güç anlamına gelen “Lower” kelimesinden alan saray, daha sonra 14. yüzyılda kraliyet merkezi olmuştur. 15. yüzyıla gelindiğinde sarayın başka bir yere taşınmasıyla bina uzun yıllar boş ve bakımsız olarak kalmıştır. 1564’de yeniden yapılandırılmak istenmiş ancak Üçüncü Napolyon zamanında bitirilmiştir. 1793’te müze hâline gelen saray, 1871’de büyük bir yangın geçirmiştir. Yapılan tamirat ve değişikliklerle zamanımıza kadar gelen bina 1932’de son şeklini almıştır.

Louvre Müzesi Bölümleri

Yunan sanatları bölümünde; MÖ 2000 yılı ile M.S. 3. Yüzyıl sanatlarına ve çinilerine, sanat eserleri bölümünde; ortaçağdan günümüze kadar gelen süsleme sanatı örnekleri, resim bölümünde; ortaçağ Fransız ve Avrupa resim koleksiyonları vardır. Fragonard, Rembrandt, Rubens, Titian, Poussin ve Jacque Louis David gibi sanatçıların eserlerinin görülebileceği Louvre Müzesi ayrıca Winged Victory of Samothrace ve Venus de Milo gibi çok iyi bilinen heykellere de ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Heykel Bölümü’nde, 19. yüzyıl Fransız sanatının zamanımıza kadarki önemli eserleri de bulunmaktadır. Baron Edmond de Rothschild’ın 40.000’den fazla oyma resim, yaklaşık 3000 çizim ve 500 resimli kitap içeren koleksiyonu 1935’te Louvre’a bağışlanmıştır.

Mısır Eserleri bölümünde; Antik Mısır, Orta Krallık, Yeni Krallık, roma, Bizans ve Kıpti’ye ait 50.000’den fazla eser sergilenmektedir. Müzenin ikinci yeni olmasının yanında coğrafi olarak Doğu Akdeniz, Mezopotamya ve Pers imparatorluğu olarak üç bölümden oluşan Yakın Doğu eserleri departmanı; 1881 yılından itibaren, İslam öncesi, erken dönem Yakın Doğu Uygarlığını ve ilk yerleşim kalıntılarını barındırmaktadır.

Üç kanattan biri olan Sully müzenin en eski yerlerindendir. Kale kalıntıları üzerine kurulmuştur. Afrodit Heykeli, Mısır eserlerinin ve Türk toplumu ile ilgili olan ‘’Türk Banyosu’’ tasvirinin yaratıcısı Jean Auguste Dominique eserleri bu bölümde yer almaktadır. Müzenin kuzey kanadı olan Richlieu 13. Louis tarafından yaptırılmıştır. Uzun seneler ekonomi bakanlığı adı altında çalışılan binanın birinci katında Napolyon’un kaldığı odalar eşyaları ile birlikte bulunmaktadır. Bakanlığın başka bir yere taşınmasının ardından sanat galerisi haline getirilmiştir. Mısır eserleri, Orta Çağ’dan 19. yüzyıla resim çalışmaları Philip Pot’un mezarı, Orta Doğu eserleri, sert kanunlara sahip Hammurabi Kodları buradadır.

İkinci katına ulaştığınızda “Johannes Vermer‘in The Lace Maker (Dantel Ören Kız)”, “A. Dürer‘in ilk kez 13 yaşında kendi portresini çizerek başarısını kanıtladığı daha sonra 1493 yılında yeniden çizdiği Self Portrait”, Ressamının belirsiz olduğu ama Kraliçe Marguerite de Valouis‘in kocası Fransa kralı IV. Henry‘nin metresi olan Gabrielle‘e ithafen onun uygunsuz resimlerini yaptırdığı “Gabrielle d’Estrees and Her Sister” isimli tablo, “J. van Eyck‘in The Virgin of Chancellor Rolin” ve niceleri burada bulunmaktadır. Müzenin son kanadı olan Denon sayıca fazla esere sahiptir. Ege Bölgesinin neolitik dönemden 6. yüzyıla kadar olan dönemindeki eserleri olan mermer heykellerin sergilendiği bu kısım da Kiladik dönem ile Roma İmparatorluğunun çöküşüne kadar olan dönemi birleştirerek aralarında köprü görevi üstlenmektedir.

Denon kanadı sıfırıncı katında “Psyche and Cupid”, “Captive (The Dying Slave)”, “St. Mary Magdalane”, “Venüs and Mars” Eksi 1. katta ise daha çok Hz. İsa figürlü heykeller sergilenmektedir. Birinci kata geldiğimizde en popüler eserler; Mona Lisa, hemen karşısındaki duvarı boydan boya kaplayan “The Wedding Feast at Cana- Veronese”, “The Winged Victory of Samothrace”, “The Consecration of the Emperor Napoleon I” burada olduğu görülmektedir. Dikkatleri üzerine toplayan Venus de Milo’nun yer aldığı bu bölüm, diğerleri arasında farklı bir özelliği dikkat çekmektedir. Müzenin açıldığı 1793’lü yıllarda ilk iki departmandan biri olmasıdır. Ayrıca “Apollon galerisi, Asya, Afrika, Amerika kıtası eserleri, İtalyan, İspanyol ve Kuzey Avrupa‘ya ait eserler ve İslam eserleri de bulunmaktadır.

Louvre Müzesi tarihi ve bölümler

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Natürmort Ne Demektir ?

Fütürizm Ne Demektir? Fütürist Resim Örnekleri.

Gertrude Abercrombie (1908 - 1977) Sürrealizm