Gustav Klimt yaşamı ve eserleri (1862 – 1918)

Gustav Klimt


Avusturyalı art noveau ve sembolist ressam.

Sanatçı 1862’de Viyana’da doğdu. 1876 – 1883 yılları arasında Viyana Sanat Okulu’nda eğitim aldı. 1880’lerde ağabeyi Ernst ve arkadaşı Franz Matsch ile bir stüdyo açtı. 1888/1889 yıllarında Krakau, Trieste, Venedik ve Münich seyahati yaptı. Kurdukları stüdyo, Reichenbach, Karlovy Vary tiyotrolarına tavan resimleri yaptı. 1885 ‘de benzer bir uygulamayı Fiume tiyatrosuna çalıştı. Yine aynı yıl Viyana’daki Hermes Villa için çalıştı, 1886 – 1888 yılları arasında, Burgtheater için tavan freskleri ve Viyana Sanat Tarihi Müzesinin yeni binasına duvar resimleri çalıştı.

1891’de Viyana sanatçılar locasına katıldı ancak 1897’de buradan ayrıldı Viyana Ayrılıkçıları grubuna katıldı. 1900’de Kraliyet Eğitim Bakanlığı adına Viyana Üniversitesi için fakülte resimleri çalışması iki sanatçının arasının bozulmasına yol açtı. Klimt’in taslakları, pornografik olduğu gerekçesiyle üniversite yönetimi ve medya tarafından şiddetle reddedildi. Ancak, bu çalışmalarından birinin Paris Dünya Fuarında altın madalya alması Klimt’in hukuksal bir anlaşmaya yanaşmasını engelledi. Matsch’ın tasarımı ise kabul edildi ve bugün hala Viyana Üniversitesi’ndedir.

Sanatçı, Viyana Atölyesi’nin kurucularından Josef Hoffmann ve Kolomon Moser ile yakın bir dostluk kurdu. 1904 yılında, Josef Hoffmann, Brüksel’deki Belçikalı sanayici Adolphe Stoclet için bir şehir sarayı tasarımı siparişi aldı; Bina, Palais Stoclet olarak sanat tarihine girmiştir. Gustav Klimt, Fritz Wärndorfer tarafından, Palais ‘in yemek salonu için bir fresk tasarımı ile görevlendirildi. Bu çalışma 1905’te başladı ama tasarımlar 1908 yılında yeniden değiştirildi.

YAŞAM ÖYKÜSÜNÜN DEVAMI VE ESER ÖRNEKLERİ; istanbul sanat evi

Gustav Klimt



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Natürmort Ne Demektir ?

Fütürizm Ne Demektir? Fütürist Resim Örnekleri.

Gertrude Abercrombie (1908 - 1977) Sürrealizm